Søk

NGI sommerinkubator

NGI er et forskningsinstitutt som lager ny kunnskap, ny teknologi og nye resultater gjennom sine forskningsprosjekter og oppdrag for industri og offentlige og private aktører. Det er viktig for oss at forskningsresultatene kommer samfunnet til nytte.

Hvorfor har NGI et inkubatorprogram?

For å lykkes med innovasjon og kommersialisering må NGI knytte til seg kompetanse innen forretningsutvikling. Dette er et fagfelt vi bygger oss opp på, men hvor vi trenger menneskene med de riktige personlige egenskapene for å lykkes.

Det kan være krevende å nyttiggjøre seg ny kunnskap og teknologi når den ligger i form av vitenskaplige publikasjoner og rapporter. Derfor ønsker vi å få til kommersialisering-  vil vil at vår nyutviklede kunnskap, teknologi og produkter kommer samfunnet til nytte. Vi streber etter å oppnå nytt-nyttig-nyttiggjort.

Hva går det ut på?

Du får en sommerjobb på NGI sammen med 1-2 andre fra en entreprenørskole. I tillegg vil det være rundt 15 andre sommerstudenter på NGI i samme periode. Du får naturligvis lønn, og så bør du ha minst et par uker ferie i juli slik at du er klar til studiestart igjen

Dere får stor frihet i å finne kommersialiseringspotensialet i den/de casene vi legger fram for dere til sommeren. Alle casene er ekte, og som NGI ønsker å lykkes med. Vi er samtidig åpne for og takknemlige for tilbakemeldig om at casen ikke har noen kommersiell framtid. 

Sommeren er kort, og kanskje har du funnet en vei for å utvikle forretningsideen og få til en kommersialisering. Vi kan da tilby en timeavtale etter sommeren slik at du kan fortsette jobben med å finne softfunding eller investorer. 

Eksempler på prosjekt i arbeid

Hva slags prosjekttyper det som er aktuelt å jobbe med på NGI, lurer du sikkert på? Her har vi listet opp noen eksempler:

Coffer

I prosessanlegg vil fukt på baksiden av isolasjonslag over rørledninger kunne gi korrosjonsskader. En metode for å inspisere dette er å manuelt strippe av isolasjonslag og vurdere underliggende korrosjonsstadium.

Hva med å innstallere sensorikk som kan detektere inntregning av fukt og gi et varsel om mulig korrosjon? NGI deler ambisjonen, og har utviklet en sensor som basert på Smart Polymer gjør dette mulig

Status: Første pilot gjennomført, og kommersielt potensiale sjekkes ut

IMiRO

Miljøovervåkning av utslipp og lekkasje er teknisk krevende, og omfatter innhenting av vannprøver som analyseres med høytoppløsende instrumentering. Dette er en prosess som tar tid.

Hva om vi istede gjør målingene i sanntid? Da kan resultatene brukes til øyeblikkelig kildesporing og være et styringsverktøy for din industrielle prosess? NGI deler en slik ambisjon, og har utviklet ImiRO som detekterer olje og oljekomponenter. 

Status: Teknisk utvikling passert prototypetesting. Metoden brukes i prosjektsammenheng. Kommersielt potensiale sjekkes ut

TrainVision

Ingeniørgeologisk inspeksjon og kontroll av terreng langs jernbane er nødvendig for å forebygge steinsprang og ras/skred. Manuell inspeksjon er tidkrevende og krever at høykompetent personell gjor jobben i felt.

Går det an å feste et kamera på toget og to bilder av terrenget slik at det kan utarbeides en modell som sier noen om hvor skinnegangen ikke er skredutsatt, og hvor det er nødvendig å sende ut spesialist? NGI er enige i ambisjonen, og har bygget kameraoppsats og programvare som kan gjøre jobben.

Status: Pilottesting utført, kommersielt potensiale sjekkes ut

Suksesshistorier

Her har vi eksemper på innovasjon som har blitt kommersialisert:

Passive prøvetakere, POM

For å kunne måle biologisk aktive miljøgifter utviklet NGI en spesiell prøvetaker som har blitt hetende POM. Prøvetakeren vakte oppsikt i markedet på grunn av sine teknisk sterke sider for å måle lave konsentrasjoner av organiske miljøgifter i sjøvann, porevann i sediment og andre applikasjoner. 

Metodikken ble lisensiert ut til Eurofins, en stor akkreditert kjede med analyselaboratorier. Metoden ble satt opp i avdeling Bergen og betjener nå det nordiske markedet. 

Status: Ferdig kommersialisert, lisensiert ut

EMerald Geomodelling

Airborne EM var en metodikk videreutviklet til infrastrukturprosjekter av NGI. Formålet var å bruke AEM metodikk for å redusere antall boreprøver og få raskere oversikt over potensiell risiko ved store veiprosjekter.

Dette ble spunnet ut fra NGI ved oppstart ev nytt firma, Emerald Geomodelling. I dag er dette gått fra start up til scale up og har mer enn 10 ansatte.

Status: Ferdig kommersialisert, nytt firma opprettet