Søk

Klimatilpasning med naturbaserte løsninger

Ekstremt vær er den nyeste og klareste indikasjonen på hva vi kan forvente i årene som kommer. For å håndtere denne nye normalen må naturen selv bli en del av løsningen.

Publisert 03.10.2023

Flyfoto av området ved Jorekstad i Gudbrandsdalen med plassering av eksisterende flomsperre, som skal rives, og ny flomsperre. Hovedelva, Gudbrandsdalslågen helt til høyre. ( fra PHUSICOS-prosjektet - kilde: NBS håndbok, EU)

Naturen er en kilde til ideer og løsninger for å redusere risikoen knyttet til klimadrevne hendelser. Ideen om naturbaserte løsninger er ikke ny, faktisk har de blitt iverksatt i ulike former i hundrevis av år. Skjøtsel av trær og busker i kantsonen har lenge vært en del av bondens ansvarsområde. Vegetasjonen i kantsonen reduserer vanntrykket og begrenser påfølgende erosjon under flomforhold.

Norske myndigheter er proaktive i arbeidet med å ta tak i klimatilpasning og innlemmer naturbaserte løsninger som en del av dette. Et raskt søk avslører at mange rapporter og ressurser er tilgjengelige. Forskningsmiljøet i Norge er også sterkt engasjert i klimatilpasningsarbeid, med betydelig tverrfaglig forskningsaktivitet. NGI har ledet og nettopp avsluttet PHUSICOS, et forskingsprosjekt finansiert av EUs Horizon 2020 med 15 deltakere. PHUSICOS, som betyr «I tråd med naturen» på gresk, har studert løsninger og tiltak for å redusere risiko i fjellområder.

I lys av ekstremvær som rammer oss oftere og erfaringene fra PHUSICOS og andre pågående oppdrag som NGI arbeider med, har sentrale NGI-ere hatt en kronikk i Adresseavisen om bruk av naturbaserte løsninger.

Portrettbilde avJames Michael Strout

James Michael Strout

Teknisk ekspert Klimatilpasning og hydrodynamikk james.michael.strout@ngi.no
+47 930 47 029
Portrettbilde avAmy M P Oen

Amy M P Oen

Teknisk ekspert Klimatilpasning og hydrodynamikk amy.oen@ngi.no
+47 997 97 685
Portrettbilde avVittoria Capobianco

Vittoria Capobianco

Senioringeniør Klimatilpasning og hydrodynamikk vittoria.capobianco@ngi.no
+47 459 17 953
Portrettbilde avAmanda Johansen DiBiagio

Amanda Johansen DiBiagio

Prosjektingeniør I Risikovurdering og skråningsstabilitet amanda.johansen.dibiagio@ngi.no
+47 906 30 922