Søk

Samarbeidsforum for havvind har lansert rapportserien "Fra laber bris til stiv kuling"

Samarbeidsforum for havvind og arbeidsgruppa Industri og teknologiutvikling, som er ledet av Norsk Industri, presenterte 14. mars sine anbefalinger og veikart til beslutningstagere innen politikk, offentlig forvaltning, forskning og industri.

Publisert 20.03.2024

Lansering av rapporttrilogien "Fra laber bris til stiv kuling" i regi av Samarbeidsforum for havvind 14. mars 2024. F.v. Thomas Langford (NGI), John Olav Tande (Sintef), Yngve Børstad (Norsk Industri), statssekretær Astrid Bergmål (ED), Henna Kvam (ED) og Kristin Nergaad Berg (DNV). ( Foto: Norsk Industri)

Norge er en havvindnasjon under utvikling, men eksporter allerede teknologi og løsninger til prosjekter i hele verden. 14. mars ble det lansert 3 rapporter fra Samarbeidsforum for havvind sin arbeidsgruppe for industri og teknologiutvikling.

Thomas Langford fra NGI leder temagruppen for «internasjonalisering og eksport» og gruppens anbefalinger inkluderer en styrking av virkemiddelapparatet, etablering av en sektoravtale for bransjen og økt investering i forskning og teknologiutvikling rettet mot flytende havvind og løsninger for bunnfaste prosjekter i mellomdype vann.

–    Norske leverandører er allerede etablert i alle verdens havvindområder, og med godt samarbeid mellom industri og det offentlige så kan vi bygge en verdensledende posisjon innenfor viktige markedssegmenter som kan bli et fantastisk eksporteventyr, sier Langford.

I rapporten kommer de med klare råd om hva som bør gjøres til hvilken tid for å nå ambisjonene med 30GW tildelt i 2040.

Dokumenttrilogien «Fra laber bris til stiv kuling» er den første utgivelsen fra arbeidsgruppa Industri- og teknologiutvikling, og ønsker å formidle de innspillene som har blitt drøftet i samarbeidsforumet. Samarbeidsforumet består av mer enn 50 bidragsytere fra industrien, virkemiddelapparatet, forskning og akademia.

Rapporten fokuserer på temaområdene:

  • Industriutvikling og leverandørkjeder
  • Internasjonalisering og eksport
  • Forskning, teknologiutvikling og kompetanse

Under lanseringen ble rapportene ble overlevert til Energidepartementet ved statssekretær Astrid Bergmål og seniorrådgiver Henna Kvam. Du kan se lanseringen og lese rapportene her.

Saken er opprinnelig publisert av Norsk Industri.

Portrettbilde avThomas Langford

Thomas Langford

Direktør Offshore energi thomas.langford@ngi.no
+47 478 95 755