Campus Ullevål will make better use of NGI's current office property and business premises, with high ambitions for sustainable solutions. When the project is completed in 2025, today's car parks will have become a lush, green square, with meeting places for the public and activities for children. The building will have 500 bicycle parking spaces and is close to the public transport hub Ullevål and Forskningsparken (Research Park). In this way, the project fulfills Oslo's strategy to densify along the subway lines.

The building is given an optimal shape in terms of light penetration, which creates very good working conditions inside. At the same time, the architectural office Schmidt Hammer Lassen has ensured that the structure has little shadow effect on the neighboring properties, and the building has a noise dampening function towards the allotment garden and the urban floor at Ullevål.

The building process becomes a research project

Campus Ullevål fulfills NGI's need for larger premises in Oslo, and facilitates cooperation with other partners. The Norwegian Institute for Water Research (NIVA) will be an important tenant, which is already contributing to the development of the project. Throughout the construction period, NIVA will conduct research into stormwater management and the use of residual water in connection with the operation of Campus Ullevål and the surrounding area. NGI will use the construction period to research energy absorption through clay and sheet piles.

Campus Ullevål is part of an important urban development project, where business, public administration and academia work together to create a powerhouse for innovation and knowledge sharing. The new building will be owned and operated by NGI and Aspelin Ramm, with an ownership stake of 50 per cent each.

About the construction process

  • Today's NGI building from 1966 will be demolished during the autumn 2022
  • Construction start: Spring 2023
  • Completion: 2025