(En kort beskrivelse på norsk er gitt nedenfor. En mer omfattende beskrivelse av prosjektet er tilgjengelig på engelsk).
Forskningsprosjektet har som mål å redusere risiko for skader i byggeprosjekter som oppstår som følge av grunnarbeider (utgraving, fundamentering, anleggsarbeid), både i anleggsfasen og etter ferdigstillelse. Det legges spesielt vekt på å redusere skaderisiko for naboer / omgivelser. Prosjektet har 18 partnere som representerer alle aktører i bygg- og anleggssektoren. Norges Forskningsråd (NFR) støtter arbeidet via programmet "Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA)". Finansieringen fra NFR er avgjørende for realisering av prosjektet og det bransjeomfattende samarbeidet.
Mål / Hensikt
Hensikten med BegrensSkade II / REMEDY er å integrere risikovurdering og –håndtering med geoteknisk design, for å redusere fysisk og økonomisk skaderisiko som følge av grunnarbeider. For å nå dette målet, er det stort behov for geofaglig forskning for å identifisere og forstå årsakene til skadelige setninger, samt for nye retningslinjer og krav til design og utførelse. Forskningsarbeidet i BegrensSkade II / REMEDY skal legge til rette for mer effektiv og pålitelig prosjektering og bygging.
BegrensSkade II / REMEDY har potensiale til å gi kostnadsbesparelser på flere hundre millioner NOK per år i bygg-, anlegg- og eiendomssektoren i Norge. BegrensSkade II / REMEDY er en videreutvikling av tidligere forskningsprosjektet BegrensSkade. For mer informasjon om bakgrunnen for prosjektet, se prosjektets nettsider på engelsk: project bakground.
Partnere
Prosjektet har 18 partnere som representerer alle interessenter / aktører i bygg- og anleggssektoren: entreprenører, rådgivere, leverandører, og byggherrer, samt statlige organisasjoner, forsikringsselskaper og forskningsinstitusjoner. Hver partner bidrar til prosjektet med et egenbidrag på 300 kNOK over fem år.
Hovedfokus
BegrensSkade II / REMEDY vil fokusere på de tre vanligste skadeårsaker som har blitt dokumentert i BegrensSkade, samt ytterligere to kilder til usikkerhet og potensielle skader:
- Boring for peler og stagforankringer for støttevegger (f.eks. spunt) som kan føre til erosjon, omrøring og drenasje, som igjen forårsaker rekonsolidering av omkringliggende masser.
- Større og dypere utgravinger i tettbebygde strøk har ført til et økende behov for tilpassede metoder.
- Drenasje / lekkasje inn til en byggegrop som fører til poretrykksreduksjon ved berg og setninger i bløte leirer.
- Ettervirkning av vibrasjoner som oppstår ifm. byggeaktivitet, som for eksempel sprenging, pigging, komprimering eller peleramming.
- Mangel på vurdering av risiko knyttet til prosjektering og utførelse grunnarbeider
Alle disse scenarier er i forbindelse med byggeprosjekter i Norge.
Seks delprosjekter / work packages (WP)
Forskningsaktivitetene i BegrensSkade II / REMEDY er delt inn i seks delprosjekter / arbeidspakker (WP, work package):
WP 1: Drilling for installation of piles and tie‐back anchors
WP 2: Deep excavations and foundations
WP 3: Hydrogeological methods, drainage and grouting
WP 4: Vibrations induced by construction activity
WP 5: Risk assessment and management
WP 6: Cooperation, guidelines and competence build‐up across entire sector.
Nøkkelleveranser: Forbedrede metoder og retningslinjer
BegrensSkade II / REMEDY vil redusere risiko knyttet til grunnarbeider ved å kombinere geotekniske ingeniørløsninger med risikovurdering og –håndtering, og vil forbedre samhandling blant aktørene i bygg- og anleggsbransjen. Forbedrede metoder og retningslinjer skal utarbeides for følgende temaer:
- Boring for ankere og peler
- Dype byggegroper og fundamentering
- Drenasje til byggegrop og metoder for tetting, samt
- Skade som følge av vibrasjoner knyttet til anleggsvirksomhet.
Faser i et byggeprosjekt (The phases in a construction project)
Figuren under illustrerer strukturen i BegrensSkade II / REMEDY, samt rammebetingelser for bygg- og anleggsprosjekter (constraints) og forventede resultater.
Illustrasjon av BegrensSkade II / REMEDY, med rammebetingelser og forventede resultater
Prosjektleder: Dr. Jenny Langford