Søk

Kvantifisering av vegetasjonseffekter på de hydromekaniske egenskapene til en umettet skråning utsatt for nedbørinduserte grunne skred på Ryo i Aurland kommune

Nedbørsinduserte grunne jordskred er blant de vanligste gravitasjonsmassebevegelsene i skråninger i bratt terreng (Masi et al., 2021). Vegetasjon kan bidra til skråningsstabilitet gjennom både hydrologisk forsterkning i det umettede domenet og mekanisk forsterkning gjennom rotkohesjon, noe som forbedrer motstandsdyktigheten mot utløsning av grunne skred.

Publisert 24.04.2024

Et hydrologisk overvåkingsprogram er installert i en variert løvskog og i en slåttemark ved gården Ryo i Aurland kommune på Vestlandet. For tiden arbeides det med å etablere en stedsspesifikk karakterisering av de mekaniske egenskaper til røttene og løsmassene på stedet, ved hjelp av både strekktester av røtter i laboratorium og i felt, samt geotekniske laboratorieanalyser av løsmassene. Dataene innhentet fra feltovervåking og laboratorietester vil bli brukt til å mate modellen SlideforMap, en probabilistisk beregningsmodell for skråningsstabilitet, utviklet spesielt for å kunne ta hensyn til vegetasjonens effekt på skredfare (van Zadelhoff et al., 2022).

Oppgaven

Hovedformålene med denne oppgaven er å:

  • kvantifisere røttenes effekt på jordas skjærfasthet, og inkludere denne tilleggstyrken i beregninger av skråningsstabilitet for Ryo, ved hjelp av den probabilistiske stabilitetsmodellen SlideforMAP
  • kvantifisere jordas hydrauliske egenskaper i felt ved å konstruere jordas vannretensjonskurve, med hysterese og fukt- og tørkesykluser, fra volumetrisk vanninnhold og matrikspotensial kontinuerlig målt i forskjellige dybder i det vegeterte området

Masteroppgaven bør inneholde minst én av følgende oppgaver:

Målsetting

Aktivitet

Bestemmelse av røtters strekkstyrke som funksjon av diameter for to ulike treslag, og sammenligne med litteraturverdier. Tolkning av både strekktester utført på røtter i laboratoriet og i felt. Oppgaven vil omfatte:
-    Datainnsamling;
-    Dataanalyse;
-    Litteraturgjennomgang;
-    Bestemmelse av potenslov basert på
      utførte strekktester og sammenligning
      med litteraturverdier;
-    Bestemmelse av rotkohesjon til bruk
      som inngangsdata for numeriske
      modeller.
Bestemmelse av vannretensjonskurve for umettet jord, vegetert henholdsvis med gress (slåttemark) og med trær (skogfelt). Oppgaven vil omfatte:
-    Datainnsamling av volumetrisk
      vanninnhold og matrikspotensial
      kontinuerlig målt i to forskjellige dybder;
-    Etablering av fukt- og tørkesykluser fra
      de overvåkede variablene, gruppering
      av syklusene, bestemmelse av
      hysteresekurver og trender for
      vannretensjonskurve;
-    Bestemmelse av beste kurvetilpasning
      for de overvåkede parameterne og
      sammenligning med relevante
      litteraturstudier.
Modellering av effektene av klimaendringer og endring av skogdekke på sannsynligheten for å utløse grunne skred på studiestedet Ryo. Arbeidsoppgavene vil omfatte:
-    Definisjon av scenarier for
      klimaendringer og scenarier for
      endring av skogdekke/arealbruk
      til bruk i modellering;
-    Innsamling av inngangsparametere
      for modellen SlideforMap for ulike
      klimaendrings- og skogsdekkescenarier;
-    Modellering av de ulike scenariene;
-    Tolkning av resultatene.

Det foreslåtte forskningsprosjektet er en skrivebordstudie. Fysisk tilstedeværelse på NGI-kontoret i Oslo (Sandakerveien 140) ønskes, men unntak kan aksepteres for korte perioder.

I løpet av dette prosjektet skal studenten lære å:

  • Bestemme konvensjonelle geotekniske parametere og ta hensyn til effekten av vegetasjon på de hydromekaniske egenskapene til delvis mettet jord.
  • Tolke strekktester utført på røtter i laboratorium og felt, og kvantifisere tilleggstyrken røtter gir til jordskjærstyrke i form av rotkohesjon.
  • Forstå oppførselen til delvis mettet jord, inkludert røtter fra trær og gress, gjennom endringer i volumetrisk vanninnhold og matrikspotensial på grunn av sesongmessige og klimadrivere endringer (f.eks. nedbør, temperatur, relativ fuktighet osv.).
  • Tolke vannretensjonskurver fra feltdata, inkludert hysterese og fukt- og tørkesykluser.
  • Bruk programvaren SlideforMap for modellering av sannsynlighet for grunne skred i et skogkledd område.

Bakgrunn

Studenten bør ha en generell ingeniørbakgrunn, forståelse av jordmekanikk, ideelt umettet jordmekanikk, og ha interesse for å studere komposittjord som jord forsterket med røtter. Studenten vil få støtte til å utvikle kompetanse på følgende områder:

  • matematikk, statistikk, laboratorietesting, felttesting og feltovervåking
  • tolkning av de hydromekaniske egenskapene til umettet jord
  • dataanalyse ved hjelp av beregningsverktøy, som Python og Excel.

Veiledere fra NGI

  • Vittoria Capobianco
  • Amanda Johansen DiBiagio

Referanser

  • Masi, E. B., Segoni, S., & Tofani, V. (2021). Root Reinforcement in Slope Stability Models: A Review. Geosciences, 11(5), 212. 
    https://doi.org/10.3390/geosciences11050212
  • van Zadelhoff, F. B., Albaba, A., Cohen, D., Phillips, C., Schaefli, B., Dorren, L., & Schwarz, M. (2022). Introducing SlideforMAP: a probabilistic finite slope approach for modeling shallow-landslide probability in forested situations. Natural Hazards and Earth System Sciences, 22(8), 2611–2635.
    https://doi.org/10.5194/nhess-22-2611-2022 
Portrettbilde avVittoria Capobianco

Vittoria Capobianco

Senioringeniør Klimatilpasning og hydrodynamikk vittoria.capobianco@ngi.no
+47 459 17 953
Portrettbilde avAmanda Johansen DiBiagio

Amanda Johansen DiBiagio

Prosjektingeniør I Risikovurdering og skråningsstabilitet amanda.johansen.dibiagio@ngi.no
+47 906 30 922